Gasgestookte ketels verdwijnen!

Heb jij op dit moment een cv-ketel die gestookt wordt met gas? Dat is niet zo vreemd aangezien het grootste gedeelte van de mensen in Nederland hier gebruik van maken. Toch is de kans groot dat dit er in de toekomst heel anders uit zal gaan zien. Natuurlijk zal de cv-ketel zelf niet zomaar verdwijnen. Deze is immers nodig om het huis te verwarmen en om het water te verwarmen dat we nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan het water voor de douche of als we willen afwassen. Waar op dit moment het grootste gedeelte van deze cv-ketels echter gestookt worden met gas, zijn er al heel veel andere mogelijkheden. Als het aan een klimaatcoalitie van energiebedrijven en milieuorganisaties ligt, worden deze andere mogelijkheden in de toekomst ook veel meer benut. Deze klimaatcoalitie wil namelijk dat er vanaf het jaar 2021 geen gasgestookte cv-ketels meer worden verkocht. Dat betekent overigens niet dat je ze niet meer mag gebruiken. Aangezien de ketels gemiddeld echter een levensduur van maximaal twintig jaar hebben, mogen we verwachten dat ze binnen 20 jaar ook daadwerkelijk verdwenen zijn.

Wat is de reden?

Maar wat is dan eigenlijk de reden dat gasgestookte cv-ketels van deze milieucoalitie zal moeten verdwijnen? We proberen de laatste jaren het gebruik van gas sowieso zoveel mogelijk te beperken omdat dat behoorlijk slecht is voor het milieu. Daar komt nog eens bij dat wij veel te veel gas gebruiken. Maar dat is niet het enige. Als we in dit tempo door blijven gaan, haalt Nederland namelijk de afspraken van het Klimaatverdrag in Parijs bij lange na niet. Daarbij is het namelijk de bedoeling dat in het jaar 2020 minimaal 14% van de totale energievoorziening in ons land volledig duurzaam is. Dat moet in 2023 zijn opgelopen naar 16%. Alle Europese landen hebben deze afspraken gemaakt om samen voor een beter milieu te zorgen. Het verbruik en de winning van gas terugdringen is noodzakelijk om de doelen voor Nederland te halen. Het uit de verkoop halen van gasgestookte cv-ketels is een belangrijke beslissing om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. In Groningen zal men daar ook content over zijn. Daar heeft men immers de nodige problemen ondervonden van de gaswinning.

Je kunt je ketel gewoon houden

Overigens betekent dit niet dat je jouw gasgestookte cv-ketel ook direct weg moet gooien na 2021. Het gaat enkel om het uit de verkoop halen van deze ketels. Zolang die van jou goed blijft werken, mag je deze gewoon gebruiken. Ook kun je een defecte cv-ketel die op gas werkt gewoon nog (laten) repareren. Pals als dat echt niet meer mogelijk is, zal je moeten overstappen naar een andere en duurzame variant. Het is echter wel goed om erover na te denken of je dat niet al eerder wilt doen. Een duurzame cv-ketel is namelijk niet alleen een stuk beter voor het milieu, maar ook veel goedkoper. De investering die je doet heb je daardoor ook redelijk snel weer terug verdiend. Dat komt omdat het rendement van deze duurzame ketels veel hoger ligt, waardoor je bespaart op de het verbruik. Er zijn diverse systemen waar je uit kunt kiezen. De meest gebruikte zijn een hybride warmtepomp en een zonneboiler. Het verschilt uiteraard per situatie waar je het beste voor kunt kiezen. Kom je er zelf niet helemaal uit? Dan is er gelukkig nog een andere oplossing. Je kunt namelijk simpelweg een vakman inschakelen die samen met jou kijkt naar wat de beste keuze is. Daarbij wordt uiteraard ook gekeken naar de staat van je huidige cv-ketel. Wellicht is deze nog in prima staat en kun je beter nog even wachten met het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel. Onderhoud is soms genoeg om een cv-ketel beter te laten werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button