Het gevaar achter koolmonoxide

koolmonoxideElk jaar overlijden er 11 mensen aan de giftige stof koolmonoxide. Deze stof komt vrij door het onvolledig verbranden van gas. Deze stof is als het ware in staat om mensen ‘kapot te maken’. Hoe komt dit gas vrij? Eén van de redenen kan slecht onderhoud van de CV-ketel zijn. In dit artikel vertellen we precies hoe het zit.

Hoe ontstaat koolmonoxide?

De stof koolmonoxide (CO) komt zoals al eerder gezegd vrij door een onvolledige verbranding van gas. De onvolledige verbranding wordt veroorzaakt door een tekortkoming aan zuurstof (verse lucht). Ook kan het komen doordat de brander vervuild is of kapot of defect is. Het verkeerd plaatsen van een CV-ketel kan dus al heel gevaarlijk zijn. De stof is moeilijk te herkennen, omdat het kleur- en geurloos is. Wanneer je de giftige stof inademt ben je direct buiten bewustzijn. Hoe kun je de stof dan herkennen?

Hoe herkennen van de stof CO

Bij het inademen vertoont je lichamen symptomen of verschijnselen, waardoor je de stof koolmonoxide kunt ontdekken. De stof wordt heel snel opgenomen, omdat het sneller is dan zuurstof, waardoor een zuurstoftekort ontstaan. Aan welke verschijnselen kun je de stof herkennen?

• Het lichaam begint verschijnselen van griep te vertonen, zoals hoofdpijn, gevoel van overgeven, misselijkheid en moeheid.
• De hartslag ligt vele malen hoger en daarbij kun je je verwart voelen.
• Wanneer het lichaam veel koolmonoxide binnenkrijgt, kun je bewusteloos worden, in coma raken of een blijvend hersenschade oplopen.

Hoe voorkomen van koolmonoxide

Als je weet hoe koolmonoxide ontstaat en wat het met je kan doen, wil je natuurlijk ook graag weten hoe je het kan voorkomen. Er zijn een aantal elementen in huis die je dan extra aandacht moet geven. Je moet dan denken aan de ketel, het rookkanaal en de schoorsteen. Het is verstandig dit eens in het jaar te laten controleren door een professioneel bedrijf, zoals bijvoorbeeld een loodgieters bedrijf.

Je hebt zelf gelezen hoe gevaarlijk koolmonoxide kan zijn. Daarom is het een behoorlijke serieuze zaak, die niet onderschat moet worden. Wij, van Loodgieters Den Haag, hebben al jarenlange ervaring met het onderhouden van cv-ketels en helpen je dan ook graag een handje.

De voordelen van onderhoud

Buiten het feit dat je koolmonoxide uitbant wanneer onderhoud pleegt, heeft het ook een heleboel andere voordelen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kostenbesparing. Op het moment dat je nu je CV-ketel etc. Laat controleren kun je een hoop euro’s in de toekomst besparen. We kennen allemaal het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’. En in dit geval klopt dit gezegde helemaal. Het onderhouden van een CV-ketel is voordeliger dan het repareren en vervangen ervan.
De meeste mensen laten het onderhoud achterwege, omdat ze denken dat een nieuw huis geen onderhoud nodig heeft. Anderen denken dat het veel geld kost en een enkeling denkt er gewoon niet bij na. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk onderhoud kan zijn. Onderschat dit niet.

Wij komen graag bij jou het onderhoud verzorgen, zodat je je over dingen zoals koolmonoxide niet meer druk hoeft te maken. Wij komen eens in een bepaalde tijd (afhankelijk van de situatie) om alles te controleren en waar zo nodig te vervangen. Heb je dit jaar nog geen onderhoud gepleegd? Laat het ons weten en neem contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button